Novosti

U Ministarstvu zdravlja predstavljena Deklaracija o planu borbe protiv zloćudnih bolesti

Dana 30. lipnja 2016., u Ministarstvu zdravlja je predstavljena Deklaracija o nacionalnom planu za borbu protiv zloćudnih bolesti u Republici Hrvatskoj. Na plenarnoj su sesiji u diskusiji sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravlja, Odbora za zdravstvo Hrvatskog sabora, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, županijskih zavoda za javno zdravstvo, nevladinih udruga, te predstavnici Twinning projekta.

Deklaracija bi pozvala sve nadležne institucije da poduzmu sve napore usmjerene donošenju Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti koji će obuhvaćati unaprjeđenje i jačanje očuvanja zdravlja, sprječavanja, ranog otkrivanja uključujući unaprjeđenje Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka te unaprjeđenje i jačanje dijagnostike, liječenja, rehabilitacije i palijativne skrbi. Također se pozivanju nadležne institucije da, između ostalog, poduzmu sve napore usmjerene podizanju svijesti stanovništva o važnosti sprječavanja i ranog otkrivanja raka putem stalnog informiranja stanovništva i međusobne suradnje na suzbijanju zloćudnih bolesti.

Nacrt Deklaracije o nacionalnom planu za borbu protiv zloćudnih bolesti u Republici Hrvatskoj upućen je na Odbor za zdravstvo Hrvatskog sabora.

This post is also available in: Hrvatski English